OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem oraz sosem czosnkowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak jak mam kilka słabości w swoim życiu, tak chyba największa z nich jest słabość do naleśników ze szpinakiem i białym serem 🙂 Ogólnie uwielbiam naleśniki w każdej postaci, ale w tym wydaniu nie dość, że smakują obłędnie, to jeszcze są wyrafinowanym pomysłem na obiad lub poczęstunek dla najbardziej wymagających gości 🙂 Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu, ponieważ naleśniki zawsze się udają 🙂

 

Składniki

 

Ciasto:

  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadzienie:

  • opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 gram)
  • 200 gram białego sera (chudego lub półtłustego)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • przyprawy: sól, pieprz

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

  1. Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i razem roztrzepać na gładką masę. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor (użyłam oleju kujawskiego).
  2. Ser biały zmielić. Szpinak umyć odciąć łodygi, liście jeszcze raz przepłukać. Na patelni rozgrzać masło, dodać liście szpinaku , podusić pod przykryciem, dodać wyciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Przestudzić i dodać do zmielonego sera. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na każdego naleśnika nakładać około łyżki nadzienia, może trochę więcej, aby podczas jedzenia nie były za mdłe.
  4. Podawać naleśniki z sosem czosnkowym (jogurt gęsty naturalny lub typu greckiego, wyciśnięte na prasce kilka ząbków czosnku, pieprz, sól)

Życzę Wam smacznego! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 Comments

  1. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *